Hallo beste lezer, baasje van één of meerdere lieve, leuke, beestjes of gewoon geïnteresseerde nieuwsgierige. In deze blog schrijf ik wekelijks over mijn leven als dierenarts en praktijkeigenaar van Dierenkliniek Terneuzen. Veel leesplezier!

Deze week heeft Sofie een welverdiend weekje verlof. Altijd even spannend hoe druk het dan gaat worden. Uiteindelijk was het – gelukkig – goed te doen, maar we missen haar wel enorm natuurlijk.

Er staan meerdere “Suprelorin”-injecties op de agenda. Ja, ja, de hormonen gieren in ’t rond, want het voorjaar is begonnen. Dat betekent dat we meer verhalen van eigenaren horen over loopse teefjes en over reutjes die plotseling Oost-Indisch doof worden, alleen nog maar met hun neus tegen de grond wandelen en nog meer maaltijden overslaan dan anders.
Wat doet die Suprelorin? Dat is een soort chemische castratie door middel van een injectie met een langzaam oplossende testosteronremmer. Afhankelijk van het formaat werkt het een half jaar tot een jaar en daarna werkt het weer uit. Zo kan je dus eens testen hoe je reu zou veranderen na een “echte” castratie. Het kan trouwens ook gebruikt worden bij katten en fretten.

Daarnaast zien we deze week nog iets meerdere keren terug: puppy’s met Giardia!
Zodra er een nieuw pupje in huis is, waarbij de eigenaren opmerken dat de ontlasting wat wisselt van consistentie en er soms bloed of slijm bij zit, dan gaan bij ons de alarmbellen rinkelen. Giardia is een ééncellige parasiet in de darm die met de gewone ontworming niet doodgaat en helaas vaak voorkomt. Het veroorzaakt veel darmschade die zelfs permanente gevolgen kan hebben. Het kan ook braken veroorzaken, verminderde energie en achterblijven in de groei bij pups. Het is erg besmettelijk voor de naaste omgeving (dus de huisgenootjes), dus hoe vroeger je erbij bent, hoe beter! Met een eenvoudige test op een mengstaal van 3 dagen ontlasting kunnen we de diagnose al stellen. Aarzel zeker niet om de stoelgang van je huisdier, als hij dit soort klachten heeft, te laten testen of om ons eens te bellen voor meer informatie.

Geniet van de eerste voorjaarskriebels!

De hormonen gieren weer in het rond

De giardiaparasiet (microscopisch beeld)

×